Vaargebied

Strijensas is een pittoresk plaatsje in de Hoeksche Waard dat bekend staat om haar monumentale sluis, brug en lichtopstand.

Rond 1650 is aan de monding van de haven van Strijen Strijensas gebouwd. “Sas” in de volksmond nog steeds de naam van het dorpje, is een ander woord voor haven. Strijensas heeft op dit moment de grootste jachthaven van de Hoeksche Waard en is verder in het bezit van een (in restauratie verkerend) antiek sluizencomplex. Ook het authentieke lichtbaken herinnert aan de tijd dat de scheepvaart voor Strijen erg belangrijk is geweest. Vanuit de jachthaven en de lichtopstand én vanaf het terras van het restaurant aan de haven heeft u een prachtig uitzicht op het Hollandsch Diep. Vlakbij de haven bevindt zich de Overlanden Hollandsch Diep, een stuk nieuwe natuur in beheer bij Staatsbosbeheer met geulen, wilgenstruweel en rietlanden. U kunt hier een mooie wandeling maken. Strijen is het directe achterland van Strijensas. Hier bevindt zich een eeuwenoude kerk en monumentale statige panden. In Strijen kunt u terecht voor de dagelijkse boodschappen en er zijn diverse horecagelegenheden.

 

Zeeland

Op een klein uur varen van de thuishaven Strijensas komt u aan bij de Volkeraksluizen, de poort van Zeeland. Voor deze poort ligt het karakteristieke vestingstadje Willemstad, dat net even over de grens met de provincie Brabant ligt.

Wilemstad werd vanwege haar strategische ligging ten opzichte van de grote waterwegen ooit tot een vesting gemaakt. Willemstad is een schitterend bewaard historisch vestingstadje waar de tijd opmerkelijke sporen heeft achtergelaten. Het complete stadsdeel binnen de vestingwallen, de wallen met singels, inclusief het schootsveld buiten de omwalling zijn tot beschermd stadsgezicht verklaard.

In Willemstad zijn diverse havens. Als eerste kunt u insteken naar de gemeentehaven. U dient de geul naar de gemeentehaven in te varen in oost-west richting. Vervolgens kunt u kiezen voor de binnenhaven of de jachthaven.

Via de Volkeraksluizen en het Volkerak komt u terecht bij de Krammersluizen. Daarna komt u bij Bruinisse, een dorp dat bekend staat om zijn mosselfeesten begin Juli.

Via de Grevelingensluis komt u op het Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van Europa. Met dorpen als Brouwershaven, Scharendijke, Ouddorp, Herkingen en het prachtige Port-Zélande, waar u zich waant ergens in Zuid-Europa. Het Noordzeestrand ligt hier op loopafstand. Op het Grevelingenmeer bent u in ruime gelegenheid te overnachten aan één van de vele eilandjes die het meer heeft. U dient hiervoor in één van de jachthavens een liggeldkaart aan te schaffen.

Verder naar het zuiden ligt de Oosterschelde waar u een bezoek kunt brengen aan de Oosterscheldekering, ook wel Neeltje Jans genoemd. Zeker een bezoek waard als u iets meer wilt weten over de geschiedenis van de deltawerken. Ook het historische stadje Zierikzee is een bezienswaardigheid. Zierikzee is een pittoresk monumentenstadje waar u gezellig kunt winkelen of genieten op één van de vele terrasjes. Bovendien zijn er vele galeries en ateliers van kunstenaars en kunt u “de kunstwandeling” lopen op de eerste zondag van de maand.

Jachthaven WV Zierikzee
De jachthaven van WV Zierikzee ligt aan BB zijde in het kanaal ‘t Luitje. Het clubgebouw is recent vernieuwd en heeft een drijvend terras. U ligt op loopafstand van het centrum van Zierikzee.

Gemeentelijke passantenhaven
Vaart u voorbij de jachthaven dan komt u bij de gemeentelijke passantenhaven. U ligt hier bijna tegen het centrum van Zierikzee. Er zijn geen boxen maar u ligt aan een drijvende steiger. Er is beperkt stroom beschikbaar. Het sanitair is eenvoudig.

Vanuit Zierikzee kunt u de Oosterschelde oversteken en via de Zandkreeksluis naar het Veerse Meer varen. Het Veerse Meer is een afgesloten zee arm waaraan u het schilderachtige Veere vindt.

In Veere kunt u terrech bij Jachtclub “Veere” langs passantensteigers in de Stadshaven. Water en electra zijn op steiger aanwezig. Tevens is de haven voorzien van zeer goede sanitaire voorzieningen.

Ook plaatsen als Kortgene en Wolphaartsdijk liggen aan het meer. Bij diverse eilandjes in het Veerse Meer, kunt u een korte stop maken voor bijv. een barbecue. Aan deze eilandjes, met aanlegsteigers kunt u ook (gratis) overnachten.

Al met al een prachtige provincie om met onze luxe Bavaria 32 cruiser een onvergetelijke vakantie door te brengen.

Zuid-Holland

Via Numansdorp en de Haringvlietbrug komt u terecht op het Haringvliet met volop ruimte om heerlijk te kunnen zeilen en aan te leggen in een van de vele historische plaatsen die deze omgeving rijk is.

Goeree-Overflakkee is als twee-eenheid onderverdeeld in “De Kop” met zijn kilometers zandstranden en duinen, de kustplaats Ouddopr en het historische stadje Goedereede. Overflakkee vertegenwoordigt het historische achterland met zijn garnalenvangst en de diverse jachthavens. Op de slikken van Flakkee laat de natuur zich van haar mooiste kant zien.

Tiengemeten
is een eiland in de provincie Zuid-Holland. Het maakt deel uit van de gemeente Korendijk. De naam duidt op de grootte: een gemet is een oude landmaat van ruim 0,4 hectare. Tiengemeten is 8,5 km lang en 3 km breed. De maat van het eiland en de naam zijn nu dus niet meer met elkaar in overeenstemming: 10 gemeten is ongeveer 4 hectare, wat wil zeggen: een stuk van 100 bij 400 meter.

Vanaf 1997 is gestart met het omzetten van de 700 hectare akkerbouwgrond naar natuurgebied. Daarmee werd Tiengemeten het grootste natuurontwikkelingsproject van Nederland. In mei 2007 verliet de laatste boer het eiland. De overige 11 bewoners zijn gebleven, waaronder de van tv bekende rattenvanger Hugo Schortinghuis.

Op het eiland zijn een aantal rondwandelingen te maken, die alle in het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten beginnen. Naast het bezoekerscentrum is op 8 juli 2009 een museum geopend met werk van Rien Poortvliet.

Middelharnis was vanaf het midden van de 15e eeuw door haar ligging aan het Haringvliet een bloeiend vissersdorp. Langs de haven herinneren oude pakhuizen en de oude werf uit 1675 (nu jachtwerf) nog aan deze tijd. Tegenwoordig is Middelharnis het centrum van Goeree-Overflakkee, waar het gezellig winkelen is en waar in de zomer tal van evenementen plaatsvinden.

Hellevoetsluis is een oud vestingstadje aan het Haringvliet. In het verleden was Hellevoetsluis een belangrijke marinehaven en in de 17e eeuw was het de thuishaven van de Hollandse Vloot, bemand door beroemde vaderlandse zeehelden als Trom, Michiel de Ruyter en Piet Heyn. Zo vertrok het eerste schip (begin 1600) van de VOC vanuit de haven van Hellevoetsluis naar Azië om specerijen te kopen. Na de aanleg van de Nieuwe Waterweg in 1872 verloor het haar betekenis als belangrijke haven. Door de directe ligging aan het Haringvliet heeft Hellevoetsluis zich ontwikkeld als een vooraanstaand watersportcentrum met enkele duizenden ligplaatsen in verschillende jachthavens.

Contactgegevens

Bel direct 06-47009644 om een reservering te maken!
Giszmo Sailing